10 tips voor meer ontspanning

Niets doen mag: Door jezelf minder te veroordelen en het gewoon prima te vinden dat je ook even niets doet kom je makkelijker in ontspanning. Jouw eigen kritische stemmetjes veroorzaken meer spanningen dan goed voor je is. Probeer wat liever voor jezelf te zijn. Gewoon even niets, of wat afleiding, het is helemaal oké. Waarschijnlijk heb je gewoon een behoefte aan rust.

Lekker naar buiten: Muts op, sjaal om en jas aan. Tuurlijk is het nu even koud, maar na een paar passen ben je gewend en als je terugkomt geniet je extra van de warmte in huis. Als het effe kan, probeer een stukje natuur op te zoeken in de buurt. In de natuur krijg je minder prikkels binnen en kunnen je hersenen even uitrusten

bomen
Lekker in de natuur

Doe een simpele taak: Iets sorteren of ook huishoudelijke taken zijn er ideaal voor. Even de was vouwen of poetsen. Lekker bezig en je hoofd raakt ook nog eens leeg. En dan heb ik het nog niet eens over het resultaat.

Mediteren kun je leren: Sommige mensen vinden het heerlijk. Andere kunnen zich er niet aan overgeven. Kom op, fietsen kon je ook niet meteen. Wat let je, probeer het nog een keer, oefening baart kunst. Het is bewezen dat het je helpt om dieper te ontspannen.

Stem op jezelf af: Wat heb ik nodig? Staat de radio te hard, zet hem zachter. Heb je het koud, trek iets warmers aan. Het klikt simpel, maar heel vaak vergeten we dit te doen. Niet luisteren naar anderen, maar naar jezelf.

Zet alarmpjes uit: Notifications (bliepje voor mail, mail dat we een reactie hebben op Facebook etc) we worden er blij van. Het zorgt ervoor dat je aandacht naar iets wordt toegetrokken. Dat is fijn, maar ook enorm afleidend. Als je zelf zorgt voor je eigen notifications (inplannen op je dag), hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet en wordt je minder afgeleid. Dat gaat je echt veel tijd schelen.

Werk met een schema: Plan terugkomende taken in je week. Dat voorkomt dat je elke keer weer moet nadenken over dingen. En je brein wordt nou eenmaal blij van herhaling. Zorg voor een niet al te rigide planning, er moet tijd overblijven om spontane dingen te doen. Maar een plan leidt tot actie en tot rust.

Een goede dag, een goede mix: Een goede dag staat uit een goed evenwicht tussen de vier gebieden. Lichamelijk, Geestelijke, Sociale en Spirituele activiteiten. Vrij vertaald: bewegen, iets doen met je hoofd, iets doen met anderen en iets doen waar je echt heel blij van wordt. Welke heb jij vandaag nog niet gedaan?

Schrijven helpt: En dan bedoel ik niet dat ik je als opdracht geef om een nieuwe roman of thriller te schrijven. Nee, gewoon wat je bezig houd. Het geeft rust als het op papier staat. Het zit dan niet meer in je hoofd, en je zult er minder over piekeren. Vinden je hersenen fijn!

Voel de energie: Ken je dat moment dat je iets aan het doen bent en helemaal de tijd vergeet. Voor de een is dit koken, de ander een computerspel maken, weer een ander heeft dat bij muziek spelen. Geef je passie de ruimte, niet alleen voor die ander, maar vooral voor jezelf.