Omgaan met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is een eigenschap van je. Net zoals de kleur van je haar of je schoenmaat. Je hoeft en kunt het niet veranderen. Het is een mooie eigenschap die je mag omarmen. Daarom heb ik het liefst over omgaan met hooggevoeligheid, dan behandelen van hooggevoeligheid.

Soms is het ook zwaar

Als hoogsensitief persoon zie je zoveel mooie dingen.
Als hsp-er zie je zoveel mooie dingen

Tuurlijk is het soms ook lastig om hooggevoelig te zijn. Je krijgt veel prikkels binnen en soms is dat gewoon teveel. Je hebt wat langer de tijd nodig om dit te verwerken en daar heb je niet altijd de kans voor. Overbelasting ligt op de loer.

We leven nu eenmaal in een wereld waar elke keer meer prikkels bij komen. Een scherm levert nu eenmaal veel meer prikkels dan een boek, en dat is nog maar 1 voorbeeld.

Een zeef

Er zijn veel verschillende prikkels om je heen. Denk aan visuele prikkels, de kleuren om je heen, de lichtintensiteit, de contrasten, bewegingen. Maar ook geluiden, monotone geluiden, stemmen, intonatie, muziek. Prikkels vanuit je eigen lichaam: pijn, het contact van je kleding met je huid, het contact met je stoel, spanning. Ik kan zo nog even doorgaan.
Je hersenen registreren die prikkels niet allemaal. Als je een tijdje in een ruimte bent weet je wel schilderij er aan de muur hangt en registreer je deze onbewust, niet meer heel bewust. Je hersenen concentreren zich meer op wat je aan het doen bent. Je hersenen werken dus heel effectief om je te laten focussen.
Bij hooggevoelige mensen is je brein wat minder precies ingesteld. Er komen meer prikkels door in de hersenen. Je bent je meer bewust van de ruimte waar je bent, van de mensen in de ruimte, ga zo maar door.
Dat is mooi want je beleefd je leven veel intenser. Het heeft ook nadelen, in drukke periodes kan het zijn dat je hersenen niet voldoende rust krijgen.

Wat kan je helpen?

Het eerste wat je kan helpen is te accepteren dat je hoogsensitief bent. Door het voor jezelf toe te geven helpt vaak veel in je eigen begrip. Je kunt je verleden in perspectief plaatsen. Ook is het makkelijker elke leerregels toe te passen.

Regelmatig voelen

Op de tweede plaats is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan op tal van manieren. Maar alles begint met je kwaliteit inzetten: Goed voelen. Door regelmatig bij jezelf na te gaan wat je nodig hebt zorg je goed voor jezelf. Is het rust? Is het uitdaging? Zijn het meer prikkels? Of minder? En hoe kun je hiervoor zorgen.

Wat heb jij op dit moment nodig?
Stoppen of doorgaan?

Duw dus regelmatig de thermometer bij je naar binnen. Hoe gaat het met me? Er zijn tal van manieren die hiervoor kunnen werken. Het is vaak uitzoeken en proberen wat voor jou werkt. Is het regelmatig mediteren? Is het een dagboek bijhouden? Is het bewustwording in je dag inplannen?

Ook een preventieplan kan je helpen. Daarin maak je een plan waarin staat hoe je merkt dat je overprikkelt bent en wat je kunt doen om rust te vinden. Ik stel ze regelmatig op met hooggevoelige personen. Het helpt om ergens op terug te kunnen vallen als het niet zo lekker met je gaat. Het is fijn dat je het dan niet meer hoeft te verzinnen, maar het gewoon uit de kast kunt pakken.

Structureel aan de slag

Daarnaast helpt het om structureel dingen in te zetten die je helpen te ontspannen. Dat kan een massage zijn, of juist iets doen met je handen, of een boswandeling. Alles is goed als het maar bij jou past. Zo geef je je lijf en je hersenen hersteltijd. Het kan uitrusten.

Structureel even polsen hoe het met je gaat samen met een ander helpt enorm. Door met een ander te praten zie je vaak dingen in een ander perspectief. Dat kan met een vriend, maar vaak is een coach fijner omdat het dan duidelijk om jou draait.

Ik heb een mooi abonnement om jou als HSP-er te ondersteunen. We zitten regelmatig om tafel en houden zo samen in de gaten hoe het met je gaat. Wat je nodig hebt. En waar je kan bijsturen. Kun jij optimaal genieten van je mooie leven als hooggevoelig persoon.