‘Transactionele analyse’, mijn taal

Al tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat de theorie van Transactionele Analyse (TA) voor mij veel betekende. Ik pas het voor mijzelf vaak toe, maar merk dat ook anderen hier veel aan hebben tijdens mijn coachsessies. Het is voor mijn een nieuwe taal geworden waar ik mee kan spreken en makkelijk gedrag kan duiden. Tijdens mijn coaching maak ik vaak gebruik van Transactionele Analyse. Het is een theorie die door Eric Berne is bedacht en beschreven. Ik zal hieronder wat meer beschrijven.

Transactionele analyse is erg breed. Ik ga in op het basisprincipe. TA gaat ervan uit dat je vijf verschillende rollen hebt. Dit zijn de kritische ouder, de voedende ouder, het aangepaste kind, het vrije kind en de volwassenen. Iedereen heeft deze rollen in zich. Soms overweegt de ene rol, dan weer de andere. Toch heeft iedereen bepaalde rollen die vaker aanwezig zijn dan anderen. Het mooie is dat deze theorie ervan uit gaat dat je zelf een keuze kan maken naar welke rol je luistert. Dat maakt dat je autonomie kan ervaren en anders in het leven komt te staan.

Ik heb er ook een filmpje over gemaakt:

Filmpje over transactionele analyse

Meer lezen?

Wil je uitgebreid weten wat transactionele analyse inhoud. Hieronder een paar boeken. Maar die zijn zeker niet nodig om mijn coaching te kunnen volgen.

Meer achtergrond en lezen? : Transactionele analyse elke dag – Marijke Arendsen Hein
Meer actief aan de slag met een werkboek: Dit ben ik -Lieuwe Koopmans

Communicatie

De rollen in de transactionele analyse zijn geen losstaande rollen. Ze hebben invloed op elkaar. En interactie met elkaar. Zo zal het vrije kind soms botsen met de kritische ouder. Of vindt de voedende ouder geen stem bij de volwassenen. Dat is mooi om toe te passen in verschillende situaties. In eerste instantie vooral om te begrijpen wat er gebeurt. En wat de reden is dat je je voelt zoals je voelt. Later kun je ook je gedrag gaan bijstellen.

Hieronder een filmpje over communicatie tussen de rollen binnen de transactionele analyse.

Het Spel

Het minst lekkere voel je je als je in een kindrol zit. En dan vooral in het aangepaste kind. Dit gebeurt meestal onbewust. Doordat de ander bijvoorbeeld in een kritische ouder rol zit. Of het is gewoon een basisrol waar je vaak in terecht komt. Deze manier van communicatie noemt Eric ook wel het Spel. Dat is dus totaal iets anders dan spelen. Het is een soort vastgelopen communicatie waarin we elkaar niet in de volwassenrol aanspreken. Dit gebeurt heel vaak. Als je erop gaat letten gaat de meeste communicatie zelfs zo.

Een onderdeel hiervan, en meteen het bekendste onderdeel van de TA, is de dramadriehoek. Daarin zitten 3 rollen die je vaak onbewust ingaat. De redder, de aanklager en het slachtoffer. Je zou deze kunnen vertalen naar de voedende ouder, de kritische ouder en het aangepaste kind. Ook hiervoor geld dat bewustwording de eerste stap is. En vervolgens kun je ook kiezen om ander gedrag te vertonen. Hieronder een filmpje over de dramadriehoek. En wat je kunt doen om uit te rollen te komen.

De dramadriehoek uitgelegd

Hoe werkt transactionele analyse in coaching

Ik introduceer transactionele analyse als ik merk dat het je kan helpen. Dat doe ik door een korte uitleg en vaak met een voorbeeld vanuit mijn eigen leven. Daarna bekijken we samen een voorbeeld vanuit jouw leven. Dat kan een bepaalde situatie op je werk zijn. Een ontmoeting in de trein vanmorgen. Het hoeft zeker geen groot probleem te zijn.

Het geeft altijd een enorm inzicht. Dat je begrijpt wat er gebeurt is. Maar vooral dat jij mag kiezen voor welke rol je wil staan. Dat zorgt dat het niet meer blijft ‘zingen’ in je systeem en het steeds weer in je gedachten komt. Je krijgt meer grip op je gedachten en dat maakt dat je je lekkerder in je vel voelt.

Hoe je dat doe doet leer ik je tijdens de coaching. We doen het samen. Maar meestal blijkt dat je het vrij snel zelf kan toepassen. Zo heb jij een mooie tool die je dagelijks kan toepassen en die echt voor verandering gaat zorgen.

Wil je er meer over weten en of de coaching met transactionele analyse jou kan helpen. Maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Patricia van Turnhout: HSP-coach
Ik ben er klaar voor: jij ook?