10 Tips voor HSP-ers met een feestje

Party
Feestje: Gezellig of vaak teveel?
  1. Moet of wil ik gaan?: ‘Nee’ zeggen lijkt misschien niet zo sociaal, en misschien ben je erg bezig wat anderen van je denken. Maar wel gaan terwijl je niet wilt, maar moet van jezelf, is niet respectvol naar jezelf (en dat zien de anderen ook). Kies je voor jezelf of voor die ander? Als blijkt dat je toch wil gaan, ga je er ook met een andere mindset naartoe.
  2. Bepaal je moment: Als een feest van 13.00 tot 23.00 duurt, hoef je niet de hele tijd aanwezig te zijn. Bepaal wat voor jou een fijne tijd is. Plan de rest van de dag erom heen, en dus ook je rustmomenten.
  3. Wie voelt fijn: Voel aan bij welke mensen je je wel en welke je je niet prettig voelt en beweeg je dan de juiste kant op. Zet je talent in, je voelt heel goed bij welke mensen het OK voelt en bij wie niet. Voordeel: 1 op de 5 mensen is een HSP, dus de kans dat er nog een HSP op dat feestje is, is groot. Jij kunt diegene vinden en jullie zijn vast allebei dankbaar voor fijn contact.
  4. Geniet van wat wel fijn en leuk is: Het zien van de buurvrouw. Compliment van je zus. De smaak van de taart. Er is zoveel waar jij van kan genieten, laat dat vooral binnenkomen. Dan voel je je meteen meer ontspannen en gelukkiger.
  5. Regel een taak: Als je het aanvullen van de glazen voor je rekening neemt of het maken van de hapjes, dan heb je een taak waar je je op kan focussen en is de focus meteen van de sociale interactie af. Kun je meteen je talent laten zien om mooie hapjes te maken.
  6. Splitsen: Feestje thuis? Moet de hele gastenlijst allemaal tegelijk of haal je er meer vreugde en plezier uit om de groepen op te splitsten, why not, het is jouw feestje. HSP-ers doen het nu eenmaal beter in kleine groepen.
  7. Kiezen: Hooggevoeligheid en perfectionisme is een veelvoorkomende combi. Doordat we ons helemaal kunnen storten op het maken van een perfecte taart, mooie aankleding van de tafel, je zelf in de perfecte outfit steken, etc, etc, kunnen we behoorlijk over onze grenzen heen gaan. Door te kiezen waar je aandacht aan geeft en wat je laat gaan, kun je meer balans creëren. Dus wel een zelfgemaakte taart, maar als traktaties zakjes chips.
  8. Vraag hulp: Het hoeft echt niet allemaal alleen, anderen willen je vast graag helpen. Dat doe jij toch ook graag? Misschien gaat het niet zo perfect als je zelf zou doen, maar bekijk wel welke winst je hebt behaald door ontspannen aan je feestje te beginnen. En als HSP-er heb je grote kans dat de meeste vrienden van jou dat ook zijn. En die maken echt geen gele kikkers van je cupcakes.
  9. Plan je party: Een verjaardagsfeest, dat je zelf organiseert, hoeft echt niet de hele dag te duren. Maak een feestje kort en plan het op een voor jouw praktische dag en tijd. Dan heb je ook nog de tijd om bij te komen.
  10. Dagje party, dagje rust: Zorg de dag na je feestje voor genoeg rust. Even tijd voor een boek op de bank, even sporten, dagje sauna of gewoon in alle rust, met een fijn muziekje, schoonmaken.