De cirkel doorbreken

De cirkel draait door

De cirkel draait door. Het houdt elkaar in stand. En het versterkt elkaar alleen maar.

De meest gebruikte manier om dit te doorbreken is dit met ons hoofd te doen, met onze gedachten. Maar dat is meteen de meest moeilijke techniek. En vooral als de spanning heel hoog is. Persoonlijk kies ik nooit voor deze manier bij de start.

Mijn advies is te starten met 2 andere manieren.

Spanning verminderen in je lijf

De eerste manier op spanning te doorbreken is de spanning in je lijf te verminderen. Dat kan alleen door goed te voelen waar de spanning nu echt zit. Door er met aandacht naartoe te gaan wordt de spanning vaak al minder. Maar er zijn manieren om dit nog effectiever te doen.

Een voorbeeld:

Span je spieren 1 voor 1 aan. Houd het even vast. En laat dan weer los. Zo leer je je lichaam opnieuw wat spanning en ontspanning is. Begin bij je voorhoofd, ga door naar je ogen, en zo stap voor stap door naar je tenen.

Doe dit bijvoorbeeld 2 maal per dag en je zult binnen een aantal dagen al verschil gaan merken.

Als je het fijn vindt kun je de oefening ook samen met iemand doen. Er zijn tal van gratis ontspanningsoefeningen te vinden via Spotify. Eentje van mijn hand: de ballon.

Niet piekeren over het piekeren

Het lijkt alsof je geen grip hebt om hoe je je voelt. En dat maakt je machteloos. Maar dat is niet waar. Jij hebt wel grip. En dat begint met stop.

Waar voel jij spanning in je lijf?

Zodra jij weer begint te piekeren mag je een ‘stop’ tegen jezelf zeggen. Probeer het gewoon er maar eens te laten zijn. Zonder dat het opgelost moet worden, dat er conclusies getrokken moeten worden, dat er iets moet worden gedaan.

Gewoon je rot voelen. punt. Je weet ook wel dat het weer voorbij trekt. En zal ik eens vertellen, dat gaat nu eenmaal makkelijker als je je er niet teveel mee bemoeit. Kijk ernaar als naar een wolk die wegdrijft. Soms duurt het lang, soms duurt het kort. Maar je hoeft er niets mee.

Die gedachte helpt al. En het zorgt dat er veel minder energie weglekt. Energie die je beter kan besteden aan activiteiten waar je weer energie van krijgt. Denk aan wandelen. Of een taart bakken. Een tijdschrift lezen. Kortom iets wat je batterij weer oplaad.

Verder

Natuurlijk gaan we ook aan de slag met gedachten. Vooral om je grip te laten voelen. En je te laten beseffen dat je niet machteloos bent en dat je zeker iets kan doen.

Steeds meer positieve gedachten helpen je verder. Dat kost oefening en tijd en energie, maar dat levert blijvend verandering op.

Zodra de spanning minder is kun je je hier op focussen. Maar start niet te ingewikkeld. Kleine stappen, daar mag je al trots op zijn.