Eisenhouwer-kwadrant

‘Wat urgent is, is zelden belangrijk en wat belangrijk is, is zelden urgent’, deze uitspraak van president D. Eisenhouwer is vaak meer waar dan we ons beseffen.

Het is ook een van de uitgangspunten van familie-SCRUM. Hieronder geef ik uitleg over het Eisenhouwer kwadrant en hoe dat met familie-SCRUM is gelinkt.

Het Eisenhouwer-kwadrant is een model dat uit gaat van twee assen. ‘Is het urgent?’ en ‘Is het belangrijk?’ Als je dit combineert ontstaan vier categorieën.

Kwadrant 1: Belangrijk en urgent

Dit zijn de dingen die nu moeten gebeuren en ook belangrijk zijn. Die komen niet op je back-log maar plan je meteen in je dag- of weekplanning. Er zullen altijd van deze acties zijn, er is rekening mee gehouden in het aantal kaartjes wat je per week gemiddeld kunt doen. Mocht het in een week er meer zijn dan normaal, dat kan, dat is het leven. Dat is de reden dat familie-SCRUM een flexibel en niet een rigide plan-systeem is. Je kunt elke week de planning aanpassen.

Kwadrant 2: Belangrijk, niet urgent

Dit zijn de dingen die op je back-log komen. Daarmee borgen we dat ze ook echt gedaan worden. Je ziet vaak dat je te weinig van deze dingen doen omdat de energie gaat naar de andere kwadranten. En dit is juist het kwadrant waar we heel gelukkig van worden. Familie-SCRUM gaat ervoor zorgen dat je meer van deze activiteiten gaat doen.

Kwadrant 3:

Niet belangrijk, urgent

Het is de kwaliteit om deze te gaan herkennen. Want dat zijn de acties die je eigenlijk niet zelf moet doen, maar misschien juist door een ander. Dat kunnen telefoontjes zijn of dingen die een ander van je wilt hebben. Het is vaak voor de ander belangrijk, niet voor jou. Doordat de communicatie en samenwerking in je gezin verbetert zul je zien dat dit taken zijn die vanaf nu sneller door een ander gezinslid wordt opgepakt, of dat je je bedenkt dat het is te weinig oplevert en niet doet.

Kwadrant 4:

Niet belangrijk, niet urgent

Deze activiteiten komen op je back-log. Dit zijn activiteiten die je eigenlijk niet wilt doen. Je wordt hier niet gelukkig van. Dit zijn de activiteiten die je doet uit een soort vlucht en die je geen energie opleveren. Of taken die anderen belangrijk vinden en niet jullie zelf. Omdat jullie met elkaar in gesprek gaan kom je erachter dat dit niet nodig is en verdwijnen de taken van je lijst en uit je hoofd. Je zult tijd overhouden omdat je minder tijd besteed aan deze taken.

Ik ga je helpen de verschillen te zien en te voelen. Samen gaan we de balans verleggen en krijg jij meer dingen gedaan waardoor jij je gelukkiger voelt.