Transactionele analyse is echt wel mijn taal

Al tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat de theorie van Transactionele Analyse (ta) voor mij veel betekende. Ik pas het voor mijzelf vaak toe, maar merk dat ook anderen hier veel aan hebben tijdens mijn coachsessies. Het is voor mijn een nieuwe taal geworden waar ik mee kan spreken en makkelijk gedrag kan duiden. Tijdens mijn coaching maak ik vaak gebruik van Transactionele Analyse. Het is een theorie die door Eric Berne is bedacht en beschreven. Ik zal hieronder wat meer beschrijven.

Transactionele analyse is erg breed. Ik ga in op het basisprincipe. TA gaat ervan uit dat je vijf verschillende rollen hebt. Dit zijn de kritische ouder, de voedende ouder, het aangepaste kind, het vrije kind en de volwassenen. Iedereen heeft deze rollen in zich. Soms overweegt de ene rol, dan weer de andere. Toch heeft iedereen bepaalde rollen die vaker aanwezig zijn dan anderen. Het mooie is dat deze theorie ervan uit gaat dat ze zelf een keuze kan maken naar welke rol je luistert. Dat maakt dat je autonomie kan ervaren en anders in het leven komt te staan.

Het heeft mij veel gebracht. Wil je er meer van weten en uitzoeken wat dit met je doet? Neem vrijblijvend contact met me op.

Meer lezen? : Transactionele analyse elke dag – Marijke Arendsen Hein